Které ovoce obsahuje nejvíce cukrů?

Ovoce je nepochybně zdravým zdrojem energie a vitamínů.
Některé druhy však obsahují množství sacharidů, na které je třeba si dát při dietách pozor.
Zázračné ovoce
Snad žádný jiný druh potraviny nenese s sebou tolik pozitiv jako právě ovoce. Kromě toho že jeho pravidelná konzumace podporuje trávení a imunitu, snižuje krevní tlak a urychluje metabolismus tuků, je bohatým zdrojem vitaminů:
- Vitamin B1 pomáhá přeměňovat sacharidy na energii. Najdeme ho v hroznech, grepu, pomeranči, ananasu, melounu, ostružinách a švestkách.
- Vitamín B se zas stará o pěkný vzhled naší pokožky a nehtů ale také přispívá k optimální činnosti srdce. Nachází se zejména v banánech, mangu, hruškách či jablkách.
- O správnou funkci našich nervů se zas přičiňuje vitamín B3, který najdeme v ostružinách, malinách broskvích či nektarinek.
- Nejznámější vitamín C je zas výborným antioxidantem a podporuje obranyschopnost organismu. Hledejte ho zejména v černém rybízu, kiwi, grepu, jablkách, borůvkách, třešních, citrónu či papáji.
Kolik ovoce denně?
Pro zajištění správného chodu našeho organismu doporučují lékaři 2 porce ovoce denně. Za porci považujte tolik ovoce, kolik se vám vejde do dlaně. Může to být jedno jablko, hruška či pomeranč. Pozor! Během dne je také třeba sníst 3 porce zeleniny. Pokud je zelenina nakrájená na menší kousky, jedna porce se rovná dvěma plným dlaním.
Pozor na sacharidy
Při redukčních programech je dobré pamatovat si, že i když je ovoce zdravé a chutné, některé druhy obsahují mnoho sacharidů. Proto je dobré upřednostnit ty druhy ovoce, jejichž obsah cukrů není až tak vysoký. Dávejte také přednost sezónnímu ovoci – čerstvé našemu tělu vyhovuje nejvíce.